Αυξάνονται λόγω τουρισμού τα έσοδα του δήμου Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 610 ΦΟΡΕΣ
Αύξηση καταγράφουν ορισμένες κατηγορίες εσόδων του δήμου Ρόδου, λόγω της έντονης δραστηριότητας που παρατηρείται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που σημαίνει, ότι στα ταμεία του μπαίνει… ζεστό χρήμα, ώστε να μπορέσει να καλύψει μέρος των οικονομικών του υποχρεώσεων.
Τα έσοδα αυτά προέρχονται κυρίως από τους κοινόχρηστους χώρους και την ελεγχόμενη στάθμευση, όμως ο δήμος εξετάζει, όπως δήλωσε χθες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, κος Κώστας Χαλκιάς, κι άλλους τρόπους για την αύξηση των εσόδων.
Μάλιστα, προσανατολίζεται στην έκδοση κανονιστικών αποφάσεων αναφορικά με την υπαίθρια διαφήμιση και την εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων και σε άλλες περιοχές, ενώ αλλαγές προβλέπονται και στους τρόπους είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κος Χαλκιάς απάντησε, λέγοντας τα εξής:
«Τη θερινή περίοδο, κάποιες κατηγορίες εσόδων είναι αυξημένες και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η τουριστική παραγωγική δραστηριότητα του καλοκαιριού οδηγεί σε αντίστοιχα έσοδα και τον δήμο Ρόδου.
Αυτή η δραστηριότητα έχει να κάνει με τις εισπράξεις από τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς, οι περισσότεροι επιχειρηματίες που θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν, φροντίζουν να εξασφαλίσουν τον κοινόχρηστο χώρο όσο προχωρά το έτος και όσο φτάνουμε στη θερινή περίοδο.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπου, λόγω της τουριστικής κίνησης είναι αυξημένη η χρήση τους και κατ’ επέκταση αυξημένα και τα έσοδα από τους συγκεκριμένους φόρους. Αντίστοιχα, υπάρχει αύξηση των εσόδων από τα τέλη των εκδιδόμενων λογαριασμών, οπότε σε αυτές τις κατηγορίες, πράγματι, υπάρχει μία αύξηση των εισπράξεων του δήμου Ρόδου.
Τα έσοδα του δήμου Ρόδου για το 2024 βαίνουν ομαλά. Δεν βλέπουμε κάτι το ανησυχητικό και μπορούμε να πούμε, ότι αντίστοιχο συμβαίνει και για τα έξοδα που πραγματοποιούνται μέσα στο έτος, υπάρχει δηλαδή μία ισορροπία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε υποχρεώσεις που προέρχονται από προηγούμενες χρήσεις, σε σχέση με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που προέρχονται από το 2023 και οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ. Έχουμε δρομολογήσει τη λήψη δανείου, για να μπορέσουμε να τις χρηματοδοτήσουμε».
Με την ευκαιρία, έκανε γνωστό, ότι η πορεία του δανείου είναι ομαλή, έχει υποβληθεί το σχέδιο της δανειακής σύμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο στην Αθήνα και επειδή πρόκειται για σύμβαση δανεισμού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκτιμάται, ότι δεν θα προκύψει κάτι το απρόοπτο.
«Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ελεγκτικό συνέδριο, που θα θέλαμε να είναι ακόμα και αυτό τον μήνα, θα ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων του δανείου, ώστε να μπορέσει ο δήμος να εξοφλήσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τουλάχιστον στο κομμάτι αυτό, να θεωρηθεί ότι επανέρχεται σε μία ομαλότητα. Εννοούμε τις υποχρεώσεις που τηρήθηκε η διαδικασία του δημόσιου λογιστικού, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτές οι υποχρεώσεις δεν θα υπάρχουν και θα εξοφληθούν από το δάνειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πολύ περισσότερες οι υποχρεώσεις του δήμου»
Πάντως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τόνισε, ότι οι υποχρεώσεις του δήμου είναι πολύ περισσότερες από τα 9,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας, ότι υπάρχουν υποχρεώσεις από το 2023 αλλά και από προηγούμενα οικονομικά έτη, που δεν εμφανίζονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων γιατί είναι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν είτε εκτός προϋπολογισμού, όπως τα ποσά στον ανάδοχο για την καθαριότητα του 2023, που ανέρχονται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ποσά που αναλήφθηκαν καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός του 2023, άρα αυτά δεν εμφανίζονται κάπου ως ποσά που αναλήφθηκαν νόμιμα αλλά υπάρχουν και είναι υποχρεώσεις. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο δήμος Ρόδου θα κληθεί να τα πληρώσει. Το ίδιο ισχύει και για υποχρεώσεις απέναντι στον ΟΤΕ για τη σύμβαση με τα led. Οι δύο αυτές κατηγορίες υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ από μόνες τους.
«Έχουμε και υποχρεώσεις που ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά λείπει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ανάθεσης, όπου ο εργολάβος ή προμηθευτής με μία προφορική εντολή εκτέλεσε ή προμήθευσε. Εκεί, έλειπε ένα βασικό στοιχείο για να μπορέσει να πληρώσει ο δήμος. Όχι μόνο είναι εκτός προϋπολογισμού αλλά δεν υπάρχει και γραπτή διαδικασία ανάθεσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν κινηθεί δικαστικά και θα τα πληρώσουμε. Αυτά τα ποσά με τους δικούς μας υπολογισμούς ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Και για τις δύο περιπτώσεις, θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε σιγά-σιγά μέριμνα. Πρέπει να προνοήσουμε και να εξασφαλίσουμε τα ποσά για να εξοφληθούν και αυτές οι υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο κος Χαλκιάς.
Τρόποι αύξησης των εσόδων
Μάλιστα, με την ευκαιρία έκανε γνωστό, ότι θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι για την εξόφλησή των υποχρεώσεων και την αύξηση των εσόδων του δήμου Ρόδου, λέγοντας τα εξής: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε τρεις κανονιστικές αποφάσεις, που αφορούν σε ζητήματα οργάνωσης του δήμου Ρόδου, που όμως συνδέονται άμεσα και με τα έσοδά του.
Είναι η κανονιστική απόφαση από την υπαίθρια διαφήμιση. Ο δήμος Ρόδου δεν είχε μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο και πλέον θα προκύψει έτσι έσοδο, δεν θα είναι τεράστιο, δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα είναι αλλά θεωρούμε ότι θα προκύψει έσοδο και σιγά-σιγά θα το υπολογίσουμε. Αυτές οι κανονιστικές αποφάσεις εκδίδονται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους και ισχύουν για το επόμενο.
Είναι, επίσης, η κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους. Θα αρχίσει να συμπεριλαμβάνει περιοχές, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε, λόγω νομικών προσκομμάτων. Παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές, που πολεοδομικά δεν θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι γιατί δεν έχει γίνει ποτέ η διαδικασία που προβλέπεται γι΄αυτό. Μία τέτοια περιοχή είναι το Φαληράκι».
Οι ανείσπρακτες οφειλές
Τέλος, ερωτηθείς για τις ανείσπρακτες οφειλές προς τον δήμο, απάντησε λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές του δήμου, αυτή τη στιγμ,ή ονομαστικά είμαστε πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όμως να πω, ότι πάνω σε αυτό το θέμα, πολλά πράγματα θα μεταβληθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες και αυτό εξαιτίας του γεγονότος, ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει εκδοθεί κατευθυντήρια γραμμή για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των παραγραφών σε σχέση με συγκεκριμένες κατηγορίες υποχρεώσεων προς τους δήμους». Υπογράμμισε όμως, με έμφαση, ότι το έτος 2024 θα είναι σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, ένα έτος στο οποίο θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα.