ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ερευνάται- Ήσαν Τούρκοι οι 3 ένοπλοι εις Ψέριμον;
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 101 ΦΟΡΕΣ
Εν Ρόδω
Πέμπτη 13 Αυγούστου 1964
Αριθ. Φύλλου 4007
ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ
ΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ 3 ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΙΣ ΨΕΡΙΜΟΝ;
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΠΤΩΝ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Ιδ. ανταπόκρισις).- Οι άνδρες του καταπλεύσαντος εκεί σπογγαλιευτικού «Αγία Μαρίνα» νηολογίου Λήμνου ανέφερον ότι καθ’ όν χρόνον διήρχετο το σκάφος των εκ των ελληνικών χωρικών υδάτων πλησίον της ερημονησίδος Ψερίμου, αντελήφθησαν επ’ αυτής τρία άτομα τα οποία ήσαν ένοπλα. Τα εν λόγω άτομα όταν αντελήφθησαν το σκάφος ήρχισαν να κραυγάζουν και να καλούν τους Έλληνας διά φωνών ακαθορίστου γλώσσης να πλησιάσουν, κινούντες και τας χείρας των ενδεικτικώς. Το ελληνικόν όμως σκάφος επροτίμησε να αλλάξη κατεύθυνσιν και να στραφή προς την Κάλυμνον. Και τότε οι τρεις άγνωστοι ήρχισαν να πυροβολούν εναντίον του σκάφους, το οποίον όμως απεμακρύνθη χωρίς να θιγή.
Το γεγονός προεκάλεσεν την προσοχή των αστυνομικών και Λιμενικών αρχών Καλύμνου, αι οποίαι συνεκρότησαν μικτόν απόσπασμα και το απέστειλαν επί τόπου. Παρά τας ερεύνας όμως εις όλην την Ψέριμον δεν ευρέθη ίχνος ενόπλου ή ενόπλου ατόμου.
Εις την ανάκρισιν που επηκολούθησεν ένας εκ των ανδρών του πληρώματος του «Αγία Μαρίνα» ανέφεραν ότι αντελήφθη τους ενόπλους να δεικνύουν με χειρονομίας ότι ήθελαν να διαπεραιωθούν εις την πλησίον της Ψερίμου μικροτέραν τουρκικήν ερημονησίδα Τσατάλια.
Αι αστυνομικαί και λιμενικαί έρευναι επί της διαφωτίσεως της εν λόγω περιπτώσεως συνεχίζονται ιδία προς εξακρίβωσιν εάν ήσαν Τούρκοι.
ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΟ «ΜΑΡΙΑ Π.» ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΛΗΣΙΟΝ
ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΚΡΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
ΟΥΔΕΝ ΣΗΜΕΙΟΝ ΖΩΗΣ ΤΟΥ 5ΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ -
ΑΙ ΑΡΧΑΙ ΕΤΗΡΗΣΑΝ ΣΙΓΗΝ
Αγνοείται η τύχη του ελληνικού πετρελαιοκινήτου «Μαρία Π.» νηολογίου Πειραιώς 1326 το οποίον εθεάθη διά τελευταίαν φοράν το απόγευμα της παρελθούσης Κυριακής υπό Ελληνικού ατμοπλοίου της γραμμής πλησίον του Κάβο Κριού.
Κατά σχετικάς εκ διαφόρων πηγών πληροφορίας, το «Μαρία Π.» είχε αποπλεύσει την πρωίαν της παρελθούσης Κυριακής κανονικώς, διάτο δρομολόγιον που εκτελεί μεταξύ Ρόδου και Κω, μεταφέρον τομάτας και καφάσια. Του σκάφους επέβαινον ο πλοίαρχος Βασίλειος Κουμής και 4 άλλα μέλη του πληρώματος. Εις την περιοχήν του Κάβο Κριού ευρίσκετο πλησίον του ελληνικού ποσταλιού «Μαριλένα» το οποίο προηγείτο. Εν συνεχεία ηκολούθει το ατμόπλοιον «Παντελής» κατευθυνόμενον προς την Κω.
Το «Μαρία Π.» όμως δεν έφθασε εισέτι εις την Κω. Και αναφέρεται ότι ο πλοίαρχος του ατμοπλοίου «Παντελής» την εσπέραν της Κυριακής όταν το πλοίον του έφθασε εις την Κω παρουσιάσθη εις το Λιμεναρχείον Κω και εγνωστοποίησεν ότι υποπτεύεται ότι το «Μαρία Π.» συνελήφθη υπό των Τούρκων. Ανέφερε δε ότι νοτίως του Κάβο Κριού, πλησίον της Παλαμίδας, αντελήφθη ότι το «Μαρία Π.» ήλλαξε κατεύθυνσιν και εστράφη προς την Τουρκίαν, πιθανώς κατόπιν απειλής άλλου σκάφους ή εκ της ακτής χωρίς όμως τούτο να είναι δυνατόν να προσδιορισθή επακριβώς λόγω της κακής ορατότητος.
Σημειωτέον ότι έκτοτε το «Μαρία Π.» δεν έδωσε σημεία και εικάζεται ότι έχει συλληφθή υπό των Τούρκων κατά τας ημέρας της κρίσεως του Κυπριακού.
Δέον εξ άλλου να σημειωθή ότι η είδησις εγνώσθη αρχικώς εκ των ναυτικών κύκλων και διεσταυρώθη εξ ερεύνης, ενώ αι αρμόδιαι υπηρεσίαι απέκρυψαν το γεγονός από τον τύπον, όπως επίσης και η Κυβέρνησις η οποία τρεις ημέρας μετά το περιστατικόν ουδέν ανεκοίνωσεν.
ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
ΣΗΜΕΙΟΥΤΑΙ ΕΙΣ ΣΥΜΗΝ
Πληροφορούμεθα ότι απεστάλη προς το ενταύθα Υγειονομικόν Κέντρον φιάλη εκ του παρασκευαζομένου εις Σύμην αφαλατωμένου ύδατος προς γνωμάτευσιν κατά πόσον τούτο είναι ακίνδυνον και δύναται να χρησιμοποιηθή υπό των κατοίκων.
Εν τω μεταξύ αγγέλλεται εκ Σύμης ότι εις την νήσον παρατηρείται μεγάλη λειψυδρία και η χρησιμοποίησις του αφαλατωμένου ύδατος θα ήτο η μοναδική λύσις διά την αντιμετώπισιν της ελλείψεως ύδατος.