Οι ομογενείς επιστρέφουν στο Καστελλόριζο για να... παντρέψουν τα παιδιά τους

Οι ομογενείς επιστρέφουν στο Καστελλόριζο για να... παντρέψουν τα παιδιά τους

Οι ομογενείς επιστρέφουν στο Καστελλόριζο για να... παντρέψουν τα παιδιά τους

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3069 ΦΟΡΕΣ

To Καστελλόριζο αν και στην εσχατιά της Ελλάδας, μακριά από το κέντρο και τους κοσμοπολίτικους προορισμούς, τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον κατάλογο εκείνων των νησιών που φιλοξενούν γάμους όχι κατ’ ανάγκη πλουσίων αλλά κυρίως γάμους ομογενών.

Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες που έφυγαν τα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο, επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να παντρέψουν παιδιά και εγγόνια και να θυμηθούν τα έθιμα του τόπου τους. δεν είναι όμως μόνο εκείνοι που επιλέγουν την όμορφη Μεγίστη για το μοναδικό αυτό γεγονός, είναι και όσοι μαγεύονται από το νησί και θέλουν να ζήσουν την παράδοση, τη γραφικότητα, το ρομαντισμό που προσφέρει. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι αρχίζει πλέον και καθιερώνεται ως προορισμός για γαμήλιο τουρισμό.

Όπως αναφέρει στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στην τέλεση γάμων στο νησί και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι περισσότεροι γίνονται από Αυστραλούς ομογενείς. Όμως όπως επισημαίνει την τελευταία πενταετία πηγαίνουν στο νησί για να κάνουν γάμους είτε ομογενείς και από άλλες χώρες είτε και ξένοι υπήκοοι για να τελέσουν και πολιτικούς γάμους.

«Οι Αυστραλοί έρχονται με τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να τηρήσουν τα έθιμα του γάμου και μάλιστα ο γάμος στο Καστελλόριζο διαρκεί μία εβδομάδα και όλοι ακολουθούν το έθιμο. Είναι πολύ δεμένοι με τον τόπο, είναι ικανοποιημένοι από το τελετουργικό και αυτό το βλέπουμε όλοι» δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Αμύγδαλος ανέδειξε τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν για το νησί καθώς πέρα από τα χρήματα που μένουν εκεί η επιστροφή έστω και για λίγες μέρες των ομογενών είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το νησί καθώς εκφράζουν την επιθυμία να βοηθήσουν τον τόπο τους με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο πηγαίνουν στο Καστελλόριζο και διαστήματα εκτός σεζόν όπως Μάιο και Οκτώβριο, όμως οι περισσότεροι γάμοι γίνονται από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τελούνται κατά μέσο όρο περίπου 10 γάμοι στο νησί, και μάλιστα φέτος έγιναν ήδη 5 . Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια τελέστηκαν στη Μεγίστη και γάμοι επιφανών ομογενών ειδικά από την Αυστραλία που έρχονται στην πατρίδα τους πολλές δεκαετίες μετά για να παντρέψουν τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο γάμος του μικρού γιου του Ανδρέα Λιβέρη, ιδιαίτερα επιτυχημένου επιχειρηματία ο οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που έγινε πριν ένα χρόνο καθώς και ο γάμος της κόρης του διαπρεπή ομογενή δικηγόρου από την Αυστραλία με καταγωγή από το ακριτικό νησί Νικόλαου Παπαναστασίου γεγονότα που πρόβαλαν το νησί σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Αμύγδαλο η φωτιά του 1944 και η προσφυγιά άφησαν το νησί σε μία οδυνηρή κοινωνική κατάσταση. Όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί μετά το τέλος του πολέμου καταφεύγοντας σε διάφορες χώρες άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν και πολλοί μετανάστευσαν σε Αθήνα, Ρόδο, Αυστραλία και άλλες χώρες του κόσμου.

Όπου και αν πήγαν ίδρυσαν ανθούσες κοινότητες και ακόμα μέχρι σήμερα ενδιαφέρονται για το νησί τους και, ζητούν να ενημερωθούν ώστε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν. «Μαθαίνουν τα προβλήματα είναι μέσα στην καθημερινότητα για όσο διάστημα βρίσκονται στο νησί και συμμετέχουν με χαρά σε όποιες εκδηλώσεις κάνει ο δήμος, δηλαδή συναυλίες εκθέσεις, διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και αν καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε βοήθεια είναι πάντα εκεί να το κάνουν» δηλώνει αντιδήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας γάμος στο νησί έχει από 70 έως 100 άτομα καλεσμένους το τραπέζι γίνεται σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια ενώ τη διοργάνωσή του γάμου αναλαμβάνουν ειδικά γραφεία κυρίως σε Ρόδο και Αθήνα που για μέρες ασχολούνται με τις προετοιμασίες και τις τροφοδοσίες ώστε να είναι όλα όπως επιθυμεί το ζευγάρι.

Οι καλεσμένοι διασκεδάζουν και χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ακούγοντας κυρίως ελληνική μουσική. Πολλές φορές ο γάμος συνδυάζεται με μία κοντινή βόλτα στη γύρω περιοχή με σκάφος, είτε και με μπάνιο τόσο στο Καστελλόριζο όσο και στον Άγιο Γεώργιο.

Κάθε τέτοιος γάμος αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το νησί και την οικονομία του, και σε αυτό έχει συμβάλει η άκρως ικανοποιητική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Ένα νέο Ιστορικό Αρχείο βρίσκεται στο Δημαρχείο Καστελλόριζου

Το 9ο Beyond Borders ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ανακοινώνει τα βραβεία του

36 παγκόσμιες και ελληνικές πρεμιέρες στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

Πανηγυρική έναρξη του 9ου Beyond Borders Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Τοποθέτηση ιατρού οπλίτη θητείας στο Καστελλόριζο

Ευγενία Σαμαρά: «Αυτός είναι ο Δεκαπενταύγουστός μου, εδώ στο Καστελλόριζο: "Μπλε σπηλιά μου πήρες την καρδιά»

Δωρεά βιβλίων για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο Καστελλόριζο

Όλες οι ελληνικές συμμετοχές στο 9ο Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου